fbpx

Υψώνουμε τις γροθιές μας

Ένα δημιουργικό εργαστήριο σχεδίου, γραφιστικής, ζωγραφικής, ανατομίας, και περί του συμβολισμού των εικόνων. Για παιδιά 6-12 ετών.

Αλληλεγγύη, ενότητα, διεκδίκηση, αντίσταση, διαμαρτυρία, δύναμη, αδελφικότητα, αγωνιστικότητα. Πόσο συχνά ένα σύμβολο περικλείει τόσες έννοιες; Τι μας χρειάζονται τα σύμβολα; Μπορούν άραγε όλες οι εικόνες να γίνουν σύμβολα, και αν ναι, τι είδους εικόνες είναι αυτές;

Υψώνουμε τις γροθιές μας

Ξεπήδησε τη δεκαετία του 1910 σαν σύμβολο διαμαρτυρίας των εργατών, το υιοθέτησαν τη δεκαετία του 1920 οι Γερμανοί που αντιστέκονταν στον ναζισμό, τη δεκαετία του 1930 το έκαναν διάσημο οι άνθρωποι που πολέμησαν εναντίον του φασισμού στην Ισπανία, έγινε σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος και των φοιτητών του Μάη του ’68, ενώ τέλος, η φωτογραφία του, έκανε τον γύρο του κόσμου τον Οκτώβριο του 1968 όταν οι ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος από το βάθρο της απονομής, ύψωσαν τη γροθιά τους ενάντια στον ρατσισμό.

Θα πούμε για όλα αυτά, αλλά εμείς, αυτό το Σάββατο στο ding, είμαστε καλλιτέχνες. Θα μελετήσουμε την ανατομία του χεριού μας, θα παρατηρήσουμε τις γροθιές μας, και αφού μετρήσουμε καλά-καλά τα δάχτυλά μας, θα αποτυπώσουμε στο χαρτί το διάσημο αυτό σύμβολο.

Σας περιμένουμε λοιπόν, μία ημέρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, να υψώσουμε με τον δικό μας τρόπο τις γροθιές, σε αλληλεγγύη των μαθητών και των σπουδαστών, και όλων των άλλων, που τον Νοέμβριο του 1973 διεκδίκησαν μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά και τα εγγόνια τους· για εμάς.

2024-11-14T21:11:57+02:0013/11/2024|Categories: Τα θεματικά εργαστήρια του Σαββάτου|

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Δείξτε το στους φίλους σας!

Go to Top