Τεράστιες ξύλινες μάσκες, άλλες με πρόσωπα άγρια, άλλες με γελαστά. Ποιοι και ποιες είναι; Τι σημαίνουν; Και ποια η σχέση τους με τα «χαβανέζικα» πουκάμισα και τα χρωματιστά κοκτέιλ με ομπρελίτσα που πίνουν η μαμά και ο μπαμπάς το καλοκαίρι;
Πτήση στον Ειρηνικό ωκεανό αυτό το Σάββατο, επίσκεψη στους λαούς της Πολυνησίας και γνωριμία με την κουλτούρα της αλλά και τις περίφημες μάσκες Τίκι.
Σύμφωνα με τη μυθολογία των Μαορί, Tiki ονομάζεται ο πρώτος άνθρωπος, ενώ σε άλλες πολυνήσιες μυθολογίες είναι απλά ο πρώτος άνδρας, αφού σε αρκετές εκδοχές του μύθου το πρώτο μέλος της ανθρώπινης φυλής ήταν γυναίκα: η Hine-ahu-one και ο Tiki ο γιός της.
Όπως και να ‘χει ο Tiki αναπαριστάται πολύ συχνά σε αγάλματα και μάσκες. Οι μάσκες με τον καιρό άρχισαν να αποκτούν διαφορετικές εκφράσεις, ενώς κάποιες φορές έχουν γυναικεία μορφή γιατί (όπως έχουμε δει και σε άλλους λαούς) αντιπροσωπεύουν κάποια θεότητα ή το χαρακτηριστικό κάποιας θεότητας. Έτσι ένας πολεμιστής θα προτιμούσε μια μάσκα ενός δυνατού θεού, ενώ ένα νιόπαντρο ζευγάρι μια θυληκή θεά που θα τους βοηθούσε να φέρουν στον κόσμο γερά παιδιά. Ανάλογα δηλαδή με το χαρακτηριστικό που αναζητούσε κανείς, διακοσμούσε με την αντίστοιχη μάσκα το σπίτι του.
Ναι, οι μάσκες Τίκι έχουν κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα στην πολυνήσια κουλτούρα. Μια κουλτούρα που από τη δεκαετία του 1930 και το άνοιγμα ενός μπαρ στην Καλιφόρνια που διακοσμήθηκε με μάσκες (και γλυπτά) Τίκι, έγινε πολύ δημοφιλής στην Αμερική και σιγά-σιγά σε όλον τον κόσμο: από τις κινηματογραφικές ταινίες και τα Μάι-Τάι, ως τα λουλουδένια κολιέ lei του Έλβις Πρίσλεϊ και τα «χαβανέζικα» πουκάμισα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Όλα αυτά χρωστούν πολλά στις μάσκες Τίκι.
Αυτό το Σάββατο λοιπόν, εμείς θα κατασκευάσουμε τις δικές μας μάσκες Τίκι, όχι από ξύλο, αλλά από τα αγαπημένα μας ανακυκλωμένα χαρτόνια και πολλά φανταχτερά χρώματα. Θα είναι όμορφες ή δυνατές; Έξυπνες ή πονηρές; Θυμωμένες ή γελαστές; Σίγουρα υπάρχει μία μάσκα Τίκι για όλους.
Σας περιμένουμε!
Όλα τα προγράμματα και εργαστήρια του ding πραγματοποιούνται με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας και σύμφωνα με τις τελευταίες υποδείξεις των αρμόδιων αρχών για την προστασία από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, για όποιο εργαστήριο είναι εφικτό, γίνεται χρήση της αυλής μας όσο και όποτε ο καιρός το επιτρέπει.
Αν και η χρήση υγειονομικής μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική, δεν θα δούμε με μισό μάτι όποιο παιδί επιλέξει να την φορέσει.