Το πλάσμα που δεν υπάρχει

Ένα διαφορετικό εργαστήριο για παιδιά 5-10 ετών φιλοξενήθηκε στο ding το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.

Πόσες φορές δεν έχουμε μείνει άφωνοι από τη σκέψη, την ιδέα ή τη ζωγραφιά ενός μικρού παιδιού; Τι συμβαίνει και χάνει αυτή τη μοναδική ικανότητα εκεί γύρω στα 6-7; Η απελευθερωμένη σκέψη, έξω από κανόνες και κλισέ, είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μάλλον γεννιόμαστε …σουρεαλιστές, κι αυτό το μοναδικό ταλέντο, το χάνουμε στην πορεία, κυρίως με το που ξεκινά το σχολείο. Χάνουμε την ικανότητα να πηδάμε από το ένα παράλογο στο άλλο, χάνουμε την άσκοπη περιπλάνηση που καταλήγει σε υπέροχα συμπεράσματα και το να κάνουμε απανωτά λάθη που οδηγούν σε μοναδικές εμπειρίες.

Η ελεύθερη ανατρεπτική σκέψη και η ανάγνωση του κόσμου από διαφορετικές οπτικές, δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά αναγκαία. Το σημερινό παιδί είναι ο ενήλικας του αύριο, που θα κληθεί όπως κι εμείς, να βρίσκει λύσεις σε μικρά καθημερινά ή και πιο μεγάλα και σύνθετα προβλήματα, αλλά και να δημιουργεί.

Με αυτές τις σκέψεις, οργανώνεται το think the unthinkable workshop. Ένα εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών με στόχο να ενδυναμώσει την ανατρεπτική τους σκέψη, να φωτίσει δρομάκια που πάνε να σβήσουν και να κάνει τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία και τη δημιουργία, να νιώσουν αυτοπεποίθηση για τις σκέψεις και τις ιδέες τους, όσο περίεργες ή ασύμβατες κι αν είναι.

think the unthinkable workshop / Τo πλάσμα που δεν υπάρχει

Πού ζει; Πώς είναι; Πώς κινείται; Περπατάει, πετάει ή τσουλάει; Φοράει καπέλο; Έχει κέρατα ή ουρά; Τι τρώει; Η δημιουργία ενός πλάσματος που δεν υπάρχει, δεν έχει σωστό και λάθος. Τα παιδιά καλούνται να κάνουν ελεύθερες σκέψεις, χωρίς φραγμούς και κανόνες και να κατασκευάσουν το πλάσμα της φαντασίας τους με απλά υλικά.
Ανατροπή, χιούμορ, σύνθεση και εξέλιξη ιδεών είναι μέρος της διαδικασίας. Σκοπός, να θυμηθούμε πόσο όμορφο είναι να σκεφτόμαστε ανατρεπτικά και να νιώσουμε ικανοποίηση και σιγουριά από τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, ώστε να συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργοπούλου.

Η Αναστασία είναι απόφοιτος της Σχολής Βακαλό. Έχει εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια σε δημιουργικά τμήματα διαφημιστικών εταιρειών ως art director, copywriter και creative director, ενώ δουλειές της έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ διαφήμισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατασκευάζει κοσμήματα, μικρά αντικείμενα και διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά. Είναι μαμά ενός κοριτσιού 7 ετών και πιστεύει ότι αν η ανατρεπτική σκέψη των παιδιών διατηρηθεί, ο κόσμος έχει ελπίδα να γίνει καλύτερος.