fbpx

Το βαρόμετρο της ζωής του Μαυρόγυπα

Ένα δημιουργικό εργαστήριο κατασκευών και οικολογικής σκέψης με αφορμή τον διαγωνισμό Global Canvas 2024. Για παιδιά 5-12 ετών.

Φροντίζει με στοργή τα παιδιά του, περνάει όλη του τη ζωή με το ίδιο ταίρι, «ανακυκλώνει» τα νεκρά ζώα και του αρέσει να φτιάχνει την τεράστια φωλιά του στις κορυφές των δέντρων. Ποιος θα ήθελε το κακό ενός τέτοιου ζώου;

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε και φέτος στον διεθνή εικαστικό διαγωνισμό για παιδιά Global Canvas. To θέμα του φετινού διαγωνισμού όπως το έχει διατυπώσει το David Shepherd Wildlife Foundation είναι το «Βαρόμετρο της ζωής» και αναφέρεται φυσικά στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών.

Η Κόκκινη Λίστα καθιερώθηκε το 1964 από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης / IUCN (IUCN Red List of Threatened Species) και αποτελεί ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο καθώς λειτουργεί σαν βαρόμετρο της κατάστασης της βιοποικιλότητας στη Γη. (https://www.iucnredlist.org)

Στον ελλαδικό χώρο έχουν το σπίτι τους πολλά είδη από τη λίστα. Διάσημη είναι βέβαια η Καρέτα-Καρέτα, αλλά και η Μεσογειακή φώκια μοναχός που κινδυνεύει πλέον άμεσα με αφανισμό. Ωστόσο η πρόσφατη επικαιρότητα ίσως αποβεί μοιραία στη χώρα μας για ένα άλλο ζώο. Ίσως είδατε κι εσείς τις εικόνες του μεγάλου μαύρου πουλιού στη μέση της ασφάλτου που αναζητούσε το χαμένο του σπίτι.

Σας γνωρίζουμε λοιπόν τον Μαυρόγυπα ή Aegypius monachus όπως είναι η επιστημονική του ονομασία. Πρόκειται για ένα ημερόβιο αρπακτικό που χαρακτηρίζεται ως ΝΤ (Near threatened / Εγγύς απειλούμενο) στην Κόκκινη Λίστα. Ωστόσο αυτός ο χαρακτηρισμός αποτελεί έναν παγκόσμιο μέσο όρο. Οι μαυρόγυπες της Ελλάδας αποτελούν τους τελευταίους στη ΝΑ. Ευρώπη και έτσι, ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, έχει χαρακτηριστεί ως Ε1 (Κινδυνεύον –Endangered [D]).

Οι μαυρόγυπες είναι μονογαμικά ζώα και τους αρέσει να φτιάχνουν πραγματικά μεγάλες φωλιές μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Γεννούν ένα αυγό κάθε φορά και τη φροντίδα του μικρού μαυρόγυπα αναλαμβάνουν από κοινού (με βάρδιες) οι γονείς του. Ο μόνιμος τόπος κατοικίας τους στην Ελλάδα είναι (ή ήταν;) το δάσος της Δαδιάς. Το δάσος που γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια και μαζί και τα σπιτικά των τελευταίων περίπου 20 ζευγαριών που απέμεναν εκεί. Δεν είναι, και δεν ήταν, φυσικά, μόνο η πυρκαγιά το πρόβλημα, αλλά —τι έκπληξη!— η ανθρώπινη παρεμβατικότητα. Παράνομο κυνήγι (μόλις πριν λίγα χρόνια είχαν βρεθεί αρκετά δηλητηριασμένα άτομα στη Δαδιά), ανεμογεννήτριες, ο βασικός και μόνιμος κίνδυνος της οικοδόμησης είναι οι σημαντικότεροι λόγοι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η φωτιά κατάκαψε το σπίτι τους.

Ελάτε λοιπόν να στηρίξουμε τον αγώνα δρόμου των επιστημόνων να διασώσουν τους πλέον άστεγους μαυρόγυπες.

Πώς; Μα με τον τρόπο που ξέρουμε και μπορούμε: θα δημιουργήσουμε μια εικαστική εγκατάσταση, ένα ομαδικό έργο και θα αποδώσουμε με τον τρόπο των παιδιών του ding το βαρόμετρο της ζωής των τελευταίων ζευγαριών Aegypius monachus των Βαλκανίων.

Σας περιμένουμε!

Δείτε εδώ την κάρτα του μαυρόγυπα στο επίσημο site της Κόκκινης Λίστας: https://www.iucnredlist.org/species/22695231/154915043

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Δείξτε το στους φίλους σας!

Go to Top