fbpx

Ο νονός του Ιανουάριου και ο Solis Barki

Το τελευταίο και διπλό θεματικό εργαστήριο του 2022 με τον χρωστούμενο Ιανό και τον Σόλη Μπαρκή με τις συναρπαστικές μουσικές ιστορίες και τα περίεργα όργανα. Για παιδιά 5 έως 12 ετών.

Φαντάσου να είχες δύο πρόσωπα. Να κοιτάς μπροστά και πίσω ταυτόχρονα. Δεν θα μπερδευόσουν; Και… πόσα διαφορετικά χρώματα μπορείς να φτιάξεις με μερικούς μόνο ήχους; Η μουσική φτιάχνει εικόνες;

Ιανός, ο νονός του Ιανουάριου

Αυτό το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, στο ding κάνουμε ένα μεγάλο χορταστικό διπλό εργαστήριο — το τελευταίο για το 2022. Με ανακυκλωμένα υλικά θα φτιάξουμε τον δικό μας τρισδιάστατο Ιανό , τον αρχαίο Ρωμαίο θεό που χάρισε το όνομά του στον Ιανουάριο. Έπειτα με τη βοήθεια του αγαπημένου μας Σόλη Μπαρκή, θα εξερευνήσουμε τη δύναμη των ήχων και της μουσικής και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ακουστικές εικόνες και αφηγήσεις.

Ένα κεφάλι, δύο πρόσωπα. Το ένα κοιτά μπροστά, το άλλο πίσω. Σας συστήνουμε τον Ιανό! Έναν από τους πρώτους θεούς των Ρωμαίων. Συμβολίζει τα νέα ξεκινήματα αλλά και το πέρασμα από το παλιό στο καινούριο, από το προηγούμενο στο επόμενο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι έδωσε το όνομά του στον Ιανουάριο που καθιερώθηκε να είναι ο πρώτος μήνας κάθε νέας χρονιάς.

Στη Ρώμη συναντούσε κανείς τη μορφή του σε γωνίες, σταυροδρόμια, πύλες και γέφυρες καθώς ήταν αυτός που επέβλεπε κάθε αλλαγή. Οι Ρωμαίοι τον επικαλούνταν στις γεννήσεις των παιδιών και στο ξεκίνημα κάθε είδους τελετής. Υπό την ευθύνη του ήταν φυσικά και η αρχή και η λήξη των πολέμων: το κτίριο που έφερε το όνομά του, είχε τις πόρτες ανοιχτές σε περίοδο πολέμου και κλειστές σε καιρό ειρήνης. Ας σημειώσουμε ακόμα ότι πρόκειται για μία από τις ρωμαϊκές θεότητες που δεν έχει ρίζες στην ελληνική μυθολογία.

Εμείς αυτό που μάλλον έχει αξία να κρατήσουμε, είναι ότι οι αλλαγές, οι μετακινήσεις, γενικά οι μεταβάσεις κάθε είδους είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Η μυθική φιγούρα του Ιανού το συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο: έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον χωρίς να ξεχνά το παρελθόν.

Αυτό το Σάββατο στο ding, το κεντρικό θέμα μας είναι βαθυστόχαστο αλλά και το πιο κατάλληλο για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά. Θα δημιουργήσουμε τον δικό μας τρισδιάστατο Ιανό δίνοντάς του τα χαρακτηριστικά του με κολάζ και ζωγραφική. Ενδιαμέσως μπορούμε να κάνουμε σχέδια για τη χρονιά που έρχεται, αλλά χωρίς να ξεχνάμε αυτήν που πέρασε ;-)

Αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ, γιατί υπάρχει και συνέχεια!

Solis Barki @ding

Ποιος είπε ότι για να αφηγηθείς ιστορίες χρειάζεσαι μόνο λέξεις ή εικόνες;

Ο Σόλης Μπαρκή, μουσικός, εικαστικός και αγαπημένος φίλος του ding, θα αφηγηθεί μαζί με τα παιδιά μουσικές ιστορίες. Θα ακούσουμε τον θυμωμένο άνεμο, τις στάλες της βροχής που αρχίζουν να πέφτουν διστακτικά, θα περιπλανηθούμε σε λιβάδια και θα εξερευνήσουμε μυστηριώδη δάση. Και όλα αυτά με τη δύναμη της μουσικής.

Όλα τα προγράμματα και εργαστήρια του ding πραγματοποιούνται με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας και σύμφωνα με τις τελευταίες υποδείξεις των αρμόδιων αρχών για την προστασία από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, για όποιο εργαστήριο είναι εφικτό, γίνεται χρήση της αυλής μας όσο και όποτε ο καιρός το επιτρέπει.

Αν και η χρήση υγειονομικής μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική, δεν θα δούμε με μισό μάτι όποιο παιδί επιλέξει να την φορέσει.

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Δείξτε το στους φίλους σας!

Go to Top