fbpx

Το τοτέμ της ζωής • Global Canvas 2023

Η εικαστική εγκατάσταση των παιδιών από τη σειρά εργαστηρίων «Το τοτέμ της ζωής» για τον παγκόσμιο διαγωνισμό Global Canvas 2023 με θέμα τη βιοποικιλότητα.

Tο αδύναμο ψαράκι υποστηρίζει τον ελέφαντα αρκεί να έχει δίπλα του την αγελάδα η οποία βέβαια έχει ανάγκη τη βοήθεια του πιγκουίνου που είναι πιο μακριά κι όμως παρέχει στήριξη που φτάνει ως ψηλά στη σαύρα που συγκρατεί το μανιτάρι, αλλιώς το παγόνι θα πέσει και τότε σίγουρα το ίδιο θα συμβεί και στο σκαθάρι.

Το «Τοτέμ της ζωής» είναι η ομαδική εικαστική εγκατάσταση των παιδιών που συμμετείχαν στην ομότιτλη σειρά θεματικών εργαστηρίων με την οποία συμμετέχουν στον παγκόσμιο καλλλιτεχνικό διαγωνισμό για παιδιά Global Canvas 2023 του David Shepherd Wildlife Foundation. Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα: Βιοποικιλότητα, ο πολυσύνθετος ιστός της ζωής.

Δείτε λοιπόν τη μικρή ταινία που ετοιμάσαμε και στη συνέχεια διαβάστε τη γραπτή παρουσίαση που συνόδεψε τη φετινή μας συμμετοχή.

«… είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για το νερό μας, το φαγητό μας, τα φάρμακά μας, τα ρούχα μας, τα καύσιμα, την προστασία και την ενέργειά μας».

Από συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα.

Η καθημερινή μας ζωή όπως την ξέρουμε οφείλει τα πάντα στη βιοποικιλότητα του παρελθόντος. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το μέλλον. Το κοντινό και το μακρινό. Η βιοποικιλότητα είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση και την ευημερία μας πάνω στη Γη. Και επειδή δεν μπορούμε απλά να τα μαζέψουμε και να φύγουμε, είναι χρέος μας να την προστατέψουμε. Τα παιδιά του ding έγιναν η φωνή της και δημιούργησαν το «Τοτέμ της ζωής».

Τι είναι το «Τοτέμ της ζωής»;
Πολύ απλά το σύμβολο μιας πολύ ξεχωριστής φυλής· της φυλής που αποτελείται από κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη.

Η ισορροπία ήταν μία από τις λέξεις-κλειδιά που τόσο από την έρευνά μας όσο και κατά τη συζήτηση με τα παιδιά για τη σημασία της βιοποικιλότητας, διαπιστώσαμε ότι έχει τη δύναμη να περιγράψει εικαστικά το έργο μας.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά (τόσο ατομικά όσο και συνεργατικά) ανέλαβαν να πάρουν χαρτονένια κουτιά που διασώσαμε από την ανακύκλωση και να αναπαραστήσουν με αυτά όσο το δυνατόν περισσότερα σε ποσότητα και ποικιλία ζωντανά πλάσματα. Θηλαστικά, ψάρια, μύκητες, πουλιά, έντομα, ασπόνδυλα, αρθρόποδα, δέντρα, λουλούδια.

Για την εγκατάσταση του τοτέμ στοιβάξαμε τα κουτιά σε διάφορες συνθέσεις ώσπου να φτιαχτούν όχι ένα, αλλά τελικά δύο τοτέμ! Απλό. Σαν ιδέα. Γιατί όπως και στη ζωή έτσι και εδώ η ισορροπία και η αλληλοστήριξη είναι απόλυτα σημαντικά. Για να σταθεί το από πάνω χρειάζεται το από κάτω ή και το διπλανό. Αν λείψει έστω και ένα ο δρόμος προς την κατάρρευση έχει ήδη ανοίξει.

Έτσι, το φαινομενικά αδύναμο ψαράκι υποστηρίζει τον ελέφαντα αρκεί να έχει δίπλα του την αγελάδα η οποία όμως έχει ανάγκη τη βοήθεια του πιγκουίνου ο οποίος είναι πιο μακριά κι όμως παρέχει στήριξη που φτάνει ως ψηλά στη σαύρα που συγκρατεί το μανιτάρι, αλλιώς το παγόνι θα πέσει και τότε σίγουρα το ίδιο θα συμβεί και στο σκαθάρι. Και πάει λέγοντας.

Το τοτέμ της ζωής είναι κατασκευασμένο από χαρτονένια κουτιά και άλλα ανακυκλωμένα υλικά, ενώ η εγκατάστασή του μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τον χώρο που έχουμε διαθέσιμο και την υπομονή που διαθέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε την απαραίτητη ισορροπία. :-)

Και όπως είπαμε και πέρσι, έτσι λέμε και φέτος: Παιδιά της ομάδας του «Τοτέμ της ζωής», για μας είστε νικητές. Δουλέψατε η καθεμιά και ο καθένας ατομικά και συνεργατικά, και δημιουργήσατε ένα σημαντικό, πιστεύουμε, έργο. Εμείς είμαστε για αυτό περήφανοι όπως πρέπει να είστε και εσείς!

Καλή επιτυχία!

ΥΓ Μία εκδοχή του «Τοτέμ της ζωής» βρίσκεται στημένη στη βιτρίνα του ding. Μπορείτε, όσοι δεν είχατε την ευκαιρία και σας βγάλει ο δρόμος, να απολαύσετε τη δουλειά των παιδιών μας εκεί.

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Δείξτε το στους φίλους σας!

Go to Top