Το διάβασμα, η ώρα του ύπνου, ο χρόνος στο διαδίκτυο, το φαγητό, οι πρώτες έξοδοι. Απλά καθημερινά θέματα που γίνονται αφορμές για μικρές επαναστάσεις. Κανόνες υπό συνεχή αμφισβήτηση, διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος.
Οι γονείς θέλουμε να επιλύουμε τα ζητήματα που προκύπτουν στην οικογενειακή μας καθημερινότητα, αλλά δεν είμαστε πάντα σίγουροι για το πώς θα απαλλαγούμε, εμείς και τα παιδιά μας, από αυτές τις συγκρούσεις. Η συνεχής αντίδραση μας καταβάλει. Κουραζόμαστε και καταφεύγουμε στην άσκηση εξουσίας ή την υποχωρητικότητα.
Τα παιδιά, όπως λέει ο Dr. Gordon, δεν ούτε κακά, ούτε άτακτα. Με τη συμπεριφορά τους, θέλουν απλά να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, όπως κάνουμε άλλωστε όλοι μας. Όταν οι ανάγκες γονιού και παιδιού συγκρούονται, ξεκινά ένας συνεχής αγώνας για εύρεση λύσης που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε εντάσεις και αδιέξοδα.
Οι γονείς κατηγορούνται, αλλά δεν εκπαιδεύονται, λέει χαρακτηριστικά ο Dr. Gordon. Το Εργαστήρι του Αποτελεσματικού Γονέα δίνει την ευκαιρία στους γονείς να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες επικοινωνίας έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους με αυθεντικότητα, ενσυναίσθηση και αποδοχή. Εκπαιδεύονται στην αποτελεσματική επίλυση συγκρούσεων, με γνώμονα το μακροχρόνιο αποτύπωμα που αφήνει η συμπεριφορά τους στη σχέση τους με το παιδί.
Το Εργαστήρι Αποτελεσματικού Γονέα είναι βιωματικό και αφορά γονείς παιδιών όλων των ηλικιών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι γονείς επεξεργάζονται τα θέματα που τους απασχολούν μέσα από διαλέξεις, πρακτικές ασκήσεις, role plays, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τρόπο που θα προάγει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος, της αυτοπεποίθησης.
Η επιτυχία του εργαστηρίου οφείλεται στο ότι οι γονείς ολοκληρώνουν την εκπαίδευση έχοντας επεξεργαστεί τα θέματα που τους απασχολούν μέσα από πρακτικές ασκήσεις οι οποίες φέρνουν άμεσα και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα.
Το εργαστήριο πρωτοπαρουσιάστηκε από τον κλινικό ψυχολόγο Dr. Thomas Gordon ο οποίος προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ Ειρήνης. Διδάχτηκε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο γονείς σε 43 χώρες, ενώ το σχετικό βιβλίο «Parent Effectiveness Training» έχει υπερβεί τα 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες.
Η Μαριλένα Τζαννετάτου έχει δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή (2001) και πιστοποίηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (2004). Είναι επίσης διπλωματούχος του COSCA στη Συνθετική Συμβουλευτική (dip.couns. 2007).
Εργάστηκε εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου σε αποστολές εσωτερικού αλλά και με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Εχει συνεργαστεί με διάφορες ειδικότητες στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και έχει πάρει μέρος σε πολλά σχετικά σεμινάρια ως συμμετέχουσα αλλά και ως ομιλήτρια.
Το 2009 έγινε μητέρα για πρώτη φορά και το ενδιαφέρον της στράφηκε στην ανατροφή των παιδιών αλλά και την εκπαίδευση των γονέων. Παράλληλα, άρχισε να εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2014 είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια της μεθόδου του Thomas Gordon για γονείς (Parent Effectiveness Training) και από το 2015 στην ίδια μέθοδο για εκπαίδευση εκπαιδευτικών (Teacher Effectiveness Training).
Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός σε δημόσια σχολεία και παράλληλα εκπαιδεύει γονείς στη μέθοδο του Thomas Gordon στα «Εργαστήρια Αποτελεσματικού Γονέα».
Εκτός από τη συναναστροφή της με παιδιά κάθε ηλικίας, απολαμβάνει να φωτογραφίζει και να γράφει ιστορίες για μικρά παιδιά — και όχι μόνο. Εχει δύο παιδιά, ένα αγόρι δέκα ετών και ένα κορίτσι ενός.
Όλα τα προγράμματα και εργαστήρια του ding πραγματοποιούνται με γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας και σύμφωνα με τις τελευταίες υποδείξεις των αρμόδιων αρχών για την προστασία από τον κορωνοϊό. Επιπλέον, για όποιο εργαστήριο είναι εφικτό, γίνεται χρήση της αυλής μας όσο και όποτε ο καιρός το επιτρέπει.
Αν και η χρήση υγειονομικής μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική, δεν θα δούμε με μισό μάτι όποιο παιδί επιλέξει να την φορέσει.