fbpx

Το Δάσος του Ποσειδώνα

ΜΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 27 ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ «ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ»

To «Δάσος του Ποσειδώνα» είναι η εικαστική εγκατάσταση με την οποία τα παιδιά του ding κέρδισαν την πρώτη θέση στην κατηγορία των ομαδικών έργων για την ηλικιακή ομάδα 8-11 ετών, στον διεθνή διαγωνισμό Global Canvas 2022 του David Shepherd Wildlife Foundation. Συγχαρητήρια μέσα απ’ την καρδιά μας σε όλα τα παιδιά για την καταπληκτική δουλειά που έκαναν!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι τα όσα γράψαμε για το έργο κατά την παρουσίασή του και φυσικά πολύ πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δεν το διορθώνουμε, το αφήνουμε για να το θυμόμαστε. :-)

Το έργο αποτελείται από 27 μπλοκ ποσειδωνίας, μαζί με τους κατοίκους του, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ οι διαστάσεις του προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Στην ομάδα συμμετείχαν και παιδιά μικρότερης ηλικίας. Η συμμετοχή στην ηλικιακή ομάδα των 8-11 έγινε για πρακτικούς λόγους: κάπου έπρεπε να το δηλώσουμε :-)

Το θέμα του διαγωνισμού είναι «δάση της γης και της θάλασσας». Μιας και ζούμε στην Ελλάδα, με τόση θάλασσα γύρω μας, η σκέψη μας πήγε αμέσως στο θαλάσσιο φυτό ποσειδωνία (posidonia oceanica) που χρειάζεται την προσοχή και τη βοήθειά μας για να μην εξαφανιστεί. Η απόφαση για το θέμα της συμμετοχής μας ήταν εύκολη· ένα δάσος της θάλασσας και ποσειδωνίες. Το δάσος του Ποσειδώνα λοιπόν.

Μαζί με τα παιδιά, συζητήσαμε και μάθαμε πολλά. Καταρχάς ότι η ποσειδωνία δεν είναι φύκι. Είναι ένα κανονικό φυτό. Μάλιστα κάποτε δεν ήταν καν υδρόβιο. Ζούσε δηλαδή στα μέρη μας πριν καν υπάρξει Μεσόγειος Θάλασσα! Όταν όμως κάποτε το νερό γέμισε τη λεκάνη της Μεσογείου, η ποσειδωνία όχι μόνο δεν πνίγηκε, αλλά προσρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Εξελίχθηκε και έμαθε να ζει στη θάλλασα. Ανακαλύψαμε ότι (ανά τετραγωνικό μέτρο) είναι πιο αποδοτική στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα απ’ ότι τα τροπικά δάση. Μάθαμε ότι προσφέρει καταφύγιο σε 1.000 είδη ζώων και 400 είδη άλλων θαλάσσιων φυτών. Μάθαμε ότι αποτελεί έναν από τους ανεκτίμητους πνεύμονες του πλανήτη χάρη στο οξυγόνο που παράγει (εφάμιλλα με τα τροπικά δάση). Μάθαμε όμως και ότι κινδυνεύει. Από τη μαζική αλιεία, τη ρύπανση, την οικοδόμηση των ακτογραμμών της Μεσογείου, τις εξορύξεις. Και, ευτυχώς, μάθαμε ότι υπάρχουν δράσεις επαναφύτευσής της.

Το έργο μας λοιπόν δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια εικαστική αναπαράσταση αυτής της διαδικασίας της επαναφύτευσης. Κατασκευάσαμε μικρά τετράγωνα μπλοκ ποσειδωνίας πάνω σε κουτιά πίτσας. Και τα γεμίσαμε με μερικά από τα 1.000 διαφορετικά ζώα που την κατοικούν ή την έχουν ανάγκη. Το δάσος που έφτιαξαν τα παιδιά σφύζει από πολύχρωμη ζωή!

Τα μπλοκ ποσειδωνίας μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε και με όποιο τρόπο θέλουμε.

Τα παιδιά δούλεψαν αρχικά το κάθε ένα μόνο του, μετά σε μικρές ομάδες, αλλά όταν ήρθε η ώρα, όλα μαζί, δημιούργησαν ένα έργο για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι. Τόσο περήφανοι, που ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι κριτές του διαγωνισμού στις 26 Απριλίου, εμείς δίνουμε από τώρα τα συγχαρητήρια μας και στα 27 παιδιά που συμμετείχαν σε αυτή τη σειρά εργαστηρίων. Για μας, είστε νικητές. Δείξατε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας: Αν μαζευτούμε όσοι χρειάζεται, μπορούμε να καλύψουμε με ποσειδωνίες ολόκληρο τον πλανήτη.

ΥΓ Μία εκδοχή του «Δάσους του Ποσειδώνα» θα βρίσκεται στημένη στη βιτρίνα του ding. Μπορείτε, όσοι δεν είχατε την ευκαιρία και σας βγάλει ο δρόμος, να απολαύσετε τη δουλειά των παιδιών μας εκεί. :-)

Σας αρέσει αυτό που βλέπετε; Δείξτε το στους φίλους σας!

Go to Top