Είναι δυνατόν μια πόλη ή ένα κράτος να λειτουργεί όταν όλοι λένε τη γνώμη τους; Πώς το κατάφεραν στην αρχαία Αθήνα; Τι θα πει «όλοι λένε τη γνώμη τους»; Τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν για να τα κάνουν όλα αυτά, και γιατί ο εξοστρακισμός ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση; Και τι είναι τέλος πάντων ο εξοστρακισμός;
Πολλές μαζεμένες ερωτήσεις έπεσαν και μάλλον χρειάζεται ένα ταξίδι και αυτό το Σάββατο, αλλά αυτή τη φορά στον χρόνο. Επισκεπτόμαστε την αρχαία Αθήνα και μάλιστα σε ώρα συνέλευσης του δήμου. Μαθαίνουμε από πού προέρχονται οι λέξεις «δημοκρατία», αλλά και «ψηφίζω» — που απασχολούν όλους μας τον τελευταίο καιρό. Τέλος αναρωτιόμαστε γιατί οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν τόσο έξυπνο να καταστρέφουν τόσες πολλές ωραίες κανάτες μόνο και μόνο για να ρίξουν μία ψήφο, αλλά και πώς ήταν οι κάλπες τους και πώς τα ψηφοδέλτιά τους.
Φυσικά, θα κατασκευάσουμε, θα χρωματίσουμε και θα χαράξουμε τις δικές μας ding προτιμήσεις στα όστρακά μας, και θα παίξουμε μερικά εκλογικά παιχνίδια με αξεσουάρ που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που ζούσαν στα μέρη μας 2.500 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Όλα αυτά, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι είναι αυτό το τόσο σπουδαίο επιτέλους με τις εκλογές ώστε όλοι να ασχολούνται μαζί τους.
Σας περιμένουμε!