fbpx

ding4kids

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά2022-03-12T18:38:21+02:00

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει ότι «κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το ζήτημα είναι πώς θα παραμείνει κανείς καλλιτέχνης καθώς μεγαλώνει». Και ήταν αυτός που έλεγε ότι όταν δεν είχε μπλε χρώμα, χρησιμοποιούσε κόκκινο.

Κρίνοντας από την προσωπικότητα, αλλά και το έργο του, με τη λέξη «καλλιτέχνης» εννοούσε σαφώς κάτι περισσότερο από τον απλό δεξιοτέχνη. Αναφερόταν στον καλλιτέχνη ως δημιουργό· ενός έργου ή μιας ιδέας. Τον άνθρωπο που εκφράζεται και λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς αγκυλώσεις και στερεότυπα. Σαν παιδί.

Πόσες φορές δεν έχουμε μείνει άφωνοι από τη σκέψη, την ιδέα ή τη ζωγραφιά ενός παιδιού;

To πλάσμα που δεν υπάρχει

H απελευθερωμένη-δημιουργική σκέψη, είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου εγκέφαλου. Μια ικανότητα ωστόσο που ο άνθρωπος κατά κανόνα χάνει, στην ηλικία των έξι με επτά, όταν περνάει από την εποχή της φαντασίας στην εποχή της λογικής.

Χάνουμε την ικανότητα να πηδάμε από το ένα παράλογο στο άλλο.

Χάνουμε την άσκοπη περιπλάνηση που καταλήγει σε υπέροχα συμπεράσματα.

Χάνουμε τη δυνατότητα να κάνουμε «λάθη» που οδηγούν σε μοναδικές εμπειρίες.

Σταδιακά προσαρμοζόμαστε, αλλά και «επιτέλους, πρέπει να μεγαλώσουμε».

Φυσικά δεν θα γίνουν όλα τα παιδιά καλλιτέχνες. Όμως μεγαλώνοντας θα κληθούν, όπως κι εμείς, να βρουν λύσεις σε μικρά καθημερινά ή πιο μεγάλα και σύνθετα προβλήματα, αλλά και να δημιουργήσουν. Πώς θα το κάνουν αν δεν κρατήσουν τη δημιουργικότητά τους ζωντανή;

Με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά  ding4kids

ding4kids think the unthinkable workshop

Kάθε εργαστήριο με αφορμή ένα θέμα, ξεκινά θέτοντας ένα μικρό ή ένα μεγάλο ερώτημα.
Σκοπός, να προκαλέσουμε σκέψεις όσο γίνεται πιο ελεύθερες.
Τα παιδιά καλούνται με διαφορετικά υλικά να δημιουργήσουν.
Μέσα από τη βιωματική διαδικασία, ανακαλύπτουν με ή χωρίς τη βοήθειά μας, θεωρίες, τεχνικές, υλικά, πολιτισμούς, ιστορίες, πλάσματα, κόσμους.

Στα εργαστήρια του ding δεν κάνουμε μάθημα

Ανακαλύπτουμε. Βρίσκουμε τρόπους και λύσεις. Εκφραζόμαστε, πειραματιζόμαστε, δεν φοβόμαστε να λερώσουμε και να λερωθούμε. Απελευθερωνόμαστε.

Εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει το έργο μας, ο κόπος μας, η προσωπική μας έκφραση. Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα.

Τα εργαστήρια του ding συνεργάζονται με φορείς, οργανισμούς, σχολεία και ιδιώτες. Επιλέξτε ένα από τα ήδη σχεδιασμένα δημιουργικά εργαστήρια ding4kids ή ζητήστε μας να σας κάνουμε προτάσεις με βάση το θέμα της εκδήλωσης ή της δράσης σας. Τα εργαστήρια μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ding ή σε χώρο της επιλογής σας.

Go to Top