Φωτογραφία, κόμικς, κολλάζ, εικαστική γραφή – storytelling.

Mε αφορμή ένα βιβλίο, έναν πίνακα ζωγραφικής ή μια φωτογραφία, τα παιδιά από ακροατές γίνονται αφηγητές χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και ανακαλύπτουν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης.

Σε κάθε πολιτισμό, η αφήγηση αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Είτε μέσα από γραπτά κείμενα είτε με προφορικό λόγο.

Στο εργαστήριό μας, η αφήγηση έχει διάδραση. Δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας και να γεμίσει τα κενά. Βοηθά στην κατανόηση και την ερμηνεία. Διερευνούμε μαζί τον χρόνο, τον χώρο, τους πρωταγωνιστές, τις σχέσεις και τα συναισθήματά τους.

Ποιοι είναι οι χαρακτήρες; Με ποιους άλλους αλληλοεπιδρούν; Ποια είναι η κατάστασή τους; Πώς αισθάνονται και τι αναζητούν; Tι συνέβη πριν και τι μπορεί να συμβεί μετά από αυτό που δείχνει μια εικόνα; Μπαίνουμε μέσα στο έργο και αλλάζουμε ή δημιουργούμε τη δική μας ιστορία.

Μέσα από την εικαστική γλώσσα, η αφήγηση γίνεται παιχνίδι. Οι ερμηνείες που θα προκύψουν για κάθε έργο, θα είναι πολλές.

Ένας ακόμα τρόπος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά για να δημιουργήσουν και να μιλήσουν για το πώς τα ίδια βλέπουν τον κόσμο.